Részletes ismertetés

A fehér barátok földjén. Diósgyőr és környéke története, mondái és helyneveiVárnai Judit Szilvia: A fehér barátok földjén. Diósgyőr és környéke története, mondái és helynevei

Kiadás: Terra Ignis Kft., 2014
Terjedelem, kötés: 246 oldal, ebből 15 oldal színes melléklet, B/5 méret, puha kötés
Ára: 4200 Ft 3500 Ft (-16,6%)

Diósgyőr, amely ma Miskolc egyik városrésze, és mely egykor önálló falu, illetve mezőváros volt, a középkorban a magyar királyi udvar gyakori itt tartózkodásának volt színhelye, a 19. század pedig az iparosodással kapcsolatban hozott számára ismertséget. Diósgyőrben, illetve a közeli Szentléleken egy-egy pálos kolostor is volt, a fehér barátoknak is emlegetett pálos szerzetesek különféle birtokokkal rendelkeztek a környéken. A kolostorok mellett számos helynév és több helyi monda is őrzi emléküket. Más helynevek és mondák középkori királyaink és királynéink itt tartózkodásáról tanúskodnak, megint mások pedig a terület ipari múltjához, illetve egykori virágzó szőlőtermesztéséhez, az erdőgazdálkodáshoz és más gazdálkodási formákhoz kapcsolódnak.

A könyv első fejezetében Diósgyőr és környéke történetéről kapunk áttekintést. Az áttekintés egyediségét az adja, hogy részben az adott korra utaló helynevek köré szerveződik. A következő fejezetben helyi mondákról, hagyományokról olvashatunk, némelyik (pl. a Molnár-szikláé) közismert, a legtöbb azonban még a helyiek előtt sem az. Ezután a magyar irodalom olyan alkotásait idézzük, amelyeket ez a szép környék ihletett. A következő fejezetben kortárs leírásokat olvashatunk a 16. századtól a 2. világháború előtti évekig.

Ezt egy meglehetősen különleges fejezet követi: egy középkori határjárást (az egykor a pálosok által birtokolt Csenik falu – ma Csanyik – határjárását) követve túrára indulunk a Bükkben. A települések ismert közigazgatási határát bejáró túrák nem ritkaságok, az azonban igen, hogy egy több száz évvel ezelőtti, részben ma már teljesen ismeretlen helyneveket felsoroló határjárást megpróbáljunk a fizikai valóságban, bejárható útvonal formájában rekonstruálni. A Diósgyőrről és környékéről összegyűjtött 840 helynév következik ezután, különféle háttér-információkkal, a középkortól napjainkig ismertetett adatokkal. A könyv végén 15 színes térképmelléklet található, melyek a környék középkori, 18. századi, 19. századi, 20. század eleji és jelenlegi ábrázolását tartalmazzák.

A könnyebb olvashatóság érdekében a könyvben nincs jegyzetanyag, a bőséges irodalomjegyzék viszont bizonyosan segíti a további tájékozódást és kutatást.

Vissza

Copyright © 2014 Terra Ignis Kft., 2016 Terra Ignis Bt. | Készítette: Honlapkészítés